⚽ Zomeravondvoetbal ⚽


Français  Deutsch  Deutsch  български  српски  Hrvatski  Dansk  Svenska  Türk  Suomi  Norsk  Italiano  English  English  русский  日本語  Polski  Slovenski  český  Român

Onder de prominente Halterworstelaars telde men ook een aantal sporters die, naast het worstelen, ook nog hun hart hadden verpand aan het voetbal. Ja, zelfs zozeer dat zij in het Utrechtse Zomeravondvoetbal een belangrijke rol speelden. Meermalen werden ‘worstelkampioenen’ ook nog eens ‘voetbalkampioenen’!

Uiteraard waren trainers als Henk Hooft niet altijd even gelukkig met het feit dat sommige van zijn beste krachten, enkels en knieen riskeerden voor een potje zomeravondvoetbal. Toch liet zich die drang, om tijdens zomeravonden als het worstelen vrijwel stillag, zich lekker op het voetbalveld uit te leven, niet uitroeien. En terugkijkende kan gezegd worden dat het met genoemde blessures ook nog wel meeviel!

Overigens bevonden zich onder De Halter-zomeravondvoetballers redelijk knappe voetballers. Een treffend voorbeeld daarvan mag Loek Alflen worden genoemd. Hij immers heeft lange tijd meegetraind met het eerste elftal van het Utrechtse DOS, de club waaruit het huidige FC Utrecht is voortgekomen.

◀ Evenals Loek Alflen draagt Joop le Blanc op deze zwart/wit-foto, het originele gele DOS-Shirt met de zwarte V.
De Halter - Zomeravondvoetbalelftal 1962 De Halter-Zomeravond Voetbalelftal 1962
Staand v.l.n.r.: Wim de Rooy; Gerard Ram; Gerard Goris; Louis van der Pijl;
Hennie Mantel; Arie Alflen; N.N.
Zittend v.l.n.r.: Theo Wammes; Loek Alflen; Hans Boekhout; Joop le Blanc; Albert Onink.

Van Loek Alflen is bijvoorbeeld bekend dat de Utrechtse Hoofdklasser DOS (gelijk aan de huidige Eredivisie!) hem een contract aanbood voor het eerste elftal. Voorwaarde was dan echter wel dat hij het worstelen eraan gaf!!!

Voetbalteams van de Judoschool Anton Geesink & UHC Staand: het voetbal team van de Judoschool van Anton Geesink.
Vierde van links staande; Anton Geesink, direct voor hem; Loek Alflen.  Zittend: UHC

Met de huidige contracten van Eredivisievoetballers zou Loek Alflen een rijk man hebben kunnen worden in het voetbal. Dat het toch wel een beetje in de genen zat, is later gebleken toen zijn zoon Rob een prominent voetballer van Ajax werd! Helaas maakte een ernstige blessure een vroegtijdig einde aan het begin van een prachtige voetbalcarrière.

De Halter Zomeravondvoetbal De Halter/Voorwaarts-Combinatie” Zomeravond Voetbalelftal
Staand: Joop Reulink; Anton Ockhuysen; Theo Wammes; Henk Emo; Loek Alflen.
Zittend: Jan Tomassen; Aad van Waveren; Gerrit Vink; Piet Kriekaard; Gerard Goris.

Maar ook spelers als Hennie Mantel, Joop le Blanc, Theo Wammes, Louis van der Pijl, Jan Tomassen en Arie Alflen, om er maar een paar te noemen, konden goed uit de voeten in het voetbalwereldje! Dat het zomeravondvoetbal voor de Halterworstelaars geen bevlieging was voor een seizoen, mag wel blijken uit de foto's, waarin sprake is van de nodige veranderingen.

DeHalterZomeravondvoetbal02-crop.jpg Het Kampioensteam “De Halter/Voorwaarts-Combinatie” Zomeravond Voetbal
Staand, v.l.n.r.: Voorwaarts-voorzitter Steijnders; N.N.; Piet Trost; Gerrit Vink; Martin Sakkers;
N.N.; Anton Ockhuysen; Aad van waveren; Piet Kriekaard; Henk Emo; Joop Reulink.
Zittend, v.l.n.r.: Loek Alflen; Jan Tomassen; Theo Wammes; Gerard Goris; Hennie Mantel.

Dat het niet meeviel om redelijk goede voetballers in het team te krijgen, mag blijken uit het feit dat het Halterelftal niet altijd uit worstelaars heeft bestaan. Noodgedwongen moest men wel eens een beroep doen op de buitenwacht. Precieze cijfers zijn helaas niet bekend, maar volgens de verhalen werd er meestal meegedaan om de eerste plaatsen. In bovenstaand voetbalteam ook een van Nederlands beste vedergewichten Henk Emo en de (te vroeg uit de worstelsport gestapte) Martin Sakkers.


DeHalter-SDZ-Zomeravondvoetbal-crop.jpg Kampioensselectie De Halter/S.D.Z. - Zomeravondvoetbal
Zittend v.l.n.r.: Louis van der Pijl (overleden 1963); Loek Alflen;
Theo Wammes; Joop le Blanc; Jan Tomassen.
Achter: 3e van links: Gijs van de Kieft; 4e: Gijs Stijlaart;
Uiterst rechts, met bloemen: Wim de Greef.

Zo werd een Kampioenschap en Promotie behaald door een combinatie van De Halter en SDZ in de Zomeravond Voetbalcompetitie. Op bijgaande foto zijn worstelaars van De Halter en SDZ broederlijk verenigd als voetbalteam, want ook bij zustervereniging SDZ zaten enkele knappe voetballers.

KampioensSelectieZomeravondvoetbal-crop.jpg De Halter-Zomeravond - Kampioensteam
Staand v.l.n.r.: Jan Tomassen; Job Mantel; Theo Dijkstra; Hans Tomassen;
Hennie Mantel; John Midavaine; Nol Kooymans; Henny van Zetten.
Zittend v.l.n.r.: Ries Tomassen; Anton Weber; Henk van Rossum; Keeper N.N.; Tonnie van Zijl.

Hierboven nog zo'n “Gelegenheids-Kampioensteam” van Zomeravondvoetballers. Als men terugkijkt op de periode waarop Utrechtse worstelaars (voor de aardigheid?!) in georganiseerd verband deelnamen aan voetbalwedstrijden in de Zomeravond Voetbal Competitie, kan men zeggen dat worstelaars sportief gezien veel veelzijdiger waren dan men zou verwachten. Krachtsport, nietwaar?! Een ander voorbeeld van die veelzijdigheid van krachtsporters kwam, bijvoorbeeld, tot uiting in de prestaties die zij leverden op jaarlijkse ‘Sportdagen’. Op vele onderdelen van de athletiek deden zij niet of nauwelijks onder voor sporters uit de athletiek. Ja, het was zelfs zo dat de prestaties welke sommige worstelaars leverden op, onder andere, de lange afstanden hardlopen, dusdanig de aandacht trokken, dat men trachtte hen de switch te laten maken naar de echte athletiek. Reden genoeg dus om nog steeds trots te zijn op deze krachtsporters die ook nog succesvolle ‘gelegenheids’ ATHLETEN en VOETBALLERS waren.

🠕