Olympische Spelen 1960


Français  Deutsch  Deutsch  български  српски  Hrvatski  Dansk  Svenska  Türk  Suomi  Norsk  Italiano  English  English  русский  日本語  Polski  Slovenski  český  Român

Olympic_Rings Vlag Italie

Dat de Utrechtse worstelaars ook internationaal door de jaren heen een rol speelden, mag wel blijken uit het feit dat ook de Olympische Spelen niet aan hen voorbij zijn gegaan. Nee, integendeel zelfs! Maar of dat nu alleen maar domme pech is, of een soort noodlot, ontkend kan niet worden dat de Nederlandse worstelaars bij al hun deelnames aan Wereld- en Europese Kampioenschappen en Olympische Spelen, tegen de absolute top van de wereld lootten in hun eerste partijen. Zo ook weer bij de Olympische Spelen in 1960 in Rome. De Nederlandse afvaardiging in dat jaar bestond uit slechts drie deelnemers, namelijk Loek Alflen, Leo Piek, Ab Rosbag.

Olymp_Team_op_weg_naar_Rome
× Close Olymp_Team_op_weg_naar_Rome

Het Nederlands Olympisch Worstelteam op Schiphol

Het Nederlands Olympisch Worstelteam op Schiphol.
Op de trap van het vliegtuig dat hen naar Rome zal brengen, zwaaien Ab Rosbag, Leo Piek, Loek Alflen en F.J.A. Wansink (K.N.K.B.), bij hun vertrek naar de achterblijvers.

Overigens was tevoren ook mijn hoop (dus: Gerard Ram) gevestigd op deelname aan mijn eerste Olympische Spelen, maar helaas, de K.N.K.B. achtte slechts deze drie worstelaars waardig om aan de Spelen deel te nemen. Maar goed, uiteraard waren dit zeker niet de minsten. Overigens waren deze drie worstelaars uitgerekend ook nog Utrechters! Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Utrechtse kranten uitgebreid aandacht besteedden aan het optreden van onze jongens in Rome. Hieronder een krantenfoto (zeer slechte kwaliteit, met excuses overigens) van de gehele Nederlandse afvaardiging voor de Zomerspelen.

Olympische Selectie van Nederland in 1960Olympische Selectie van Nederland in 1960
Op het terras van het Scheveningse Kurhaus kwamen op een zaterdag in augustus de Nederlandse dames en heren bijeen, die onze nationale driekleur hoog zullen houden op de Olympische Spelen in Rome. De ploeg bestaat uit 31 dames, 87 heren en 38 officials. Leider van het Olympische Team is de heer Kerdel, die op de foto een bescheiden achteraf-plaatsje inneemt. Alle deelnemers namen bij deze gelegenheid hun papieren, reistassen en het tenue in ontvangst.

Recht boven de vooroverbuigende zittende vrouw (4e van links) als 3e boven haar (met stropdas) Loek Alflen schuin naar links Leo Piek; boven Loek Alflen, Ab Rosbag en naar rechts van hem dhr. F.J.A. Wansink.

logo Loek Alflen en Piek komen in de tweede ronde tot winst.

"Rosbag's arm in het gips"

Rome_Logo_crop.png

Masseur Ros, het kleine duivelskunstenaartje, houdt de linkerhand van Ab Rosbag vast, tast met zijn hypergevoelige vingers langs de spieren van de Utrechtse worstelaar-in-ruste en zegt, dat de bloedsomloep al wat beter wordt en de genezing bevorderen zal.

Loek Alflen portret
Loek Alflen (Ned.)
Imre Hodos
Imre Hodos (Hun.)

Die arm van Rosbag hangt intussen, dik in het gips verpakt, log en machteloos neer en het gezicht van de jongen staat somber. Is het een wonder? Rosbag was met illusies naar Rome gekomen, maar een man uit Zweden, Bertil Nystroem, vernietigde die in de derde minuut in een gevecht waarin de Stichtenaar het initiatief had, tot de Zweed een greep verkeerd inzette, Rosbags elleboog blokkeerde en dat lichaamsdeel genadeloos uit de kom draaide!  Het einde voor Ab Rosbag kwam na precies 3.34 min. Overigens kwam de zweed Bertil Nystrom in de tweede ronde niet verder dan een onbeslist tegen ALY uit de Verenigde Arabische Emiraten (RAU). In de derde ronde moest hij, op punten, zijn meerdere erkennen in de latere Gouden Medaillewinnaar de Turk BAYRAK. De Duitser GÜNTHER MARITSSCHNIZG veroverde het Zilver. De Fransman R. SCHIERMEYER legde beslag op de derde plaats. Door zijn vroegtijdige blessure eindigde Ab Rosbag derhalve van de 23 deelnemers op de 23e en laatste plaats. Eigenlijk een onterechte plaats voor een worstelaar welke in eigen land tot de allerbesten wordt gerekend!

Een Italiaanse dokter ter plaatse bracht de elleboog weer in het gelid, in het ziekenhuis werden foto's genomen en gelukkig bleek er niets stuk te zijn. Maar Dr. Smit, de Nederlandse dokter, schatte in dat Rosbag omstreeks drie weken in het gips zal moeten blijven lopen.


Olymp.deelnemers_in _RomeDe Nederlandse afvaardiging in Rome genietend van de zon.
Boven staand: Loek Alflen en Leo Piek.
Onder zittend: dhr. Wansink en Ab Rosbag (linkerarm in het gips)
Ab_Rosbag_in_het_gips Ab Rosbag (Olympia-Utrecht)
in het gips

Rosbag was naar Rome gekomen met hoog gespannen verwachtingen. De armblessure was dus een enorme desillusie voor hem.
 

Voor met name Ab Rosbag eindigden deze Olympische Spelen Worstelen dus wel op heel trieste wijze. Temeer daar de opgelopen blessure een gevolg was van een absolute scheidsrechterlijke dwaling, in een wedstrijd waar hij duidelijk het initiatief had. Was hij in de strijd gebleven dan zou hij in de tweede ronde waarschijnlijk zelfs een heel gunstige tegenstander hebben getroffen. Het bereiken van de derde- en zelfs de vierde ronde was dan heel goed mogelijk geweest. In het tournooi groeiend is dan natuurlijk veel mogelijk!

Bayrak_Nystrom De Turk Mithat Bayrak wint hier op punten van de Zweed Bertil Nystrom.
Hij werd Olympisch Kampioen door touché-overwinningen op Berger (AUT) en Maritschnizg (GER). Puntenzeges op Horvat (JUG) Nystrom (SVE) Rizmajer (UNG)  en Schiermeyer (FRA).
Een onbeslist moest hij toestaan aan de Rus Gamarnik.

De eerste 8 deelnemers in het Lichtmiddengewicht (73 kg.) waren:
1e prijs en Olympisch Kampioen Mithat Bayrak Turkije
2e prijswinnaar Günter Maritschnizg Duitsland
3e prijswinnaar
René Schiermeyer
Frankrijk
4e prijs Stevan Horvat Joegoslavië
5e prijs Grigori Gamarnik USSR
6e prijs Matti Laakso Finland
7e prijs Antal Rizmajer Hongarije
8e prijs Hansjörg Hirschbühl Zwitserland


Alle overige deelnemers geplaatst in volgorde van afvallen:
Barlie, NOR;  Gamarnik, URS;  Takeda, JAP;  Bularca, ROM; Hirschbuhl, SVI;  Laakso, FIN;  Benedetti, ITA;  Aly, RAU;  Nystrom, SVE;  Berger, AUT;   Cuetos SPA;  Ansboll, DAN;  Oomen, BEL;  Todorov, BUL;  Fivian, SUA;  Ido, LIB;  Philippe, LUX;  Clark, AUS;  Zulawnik, POL;   Azoulay, MAR;  Rosbag, PBA (NED.);  Rolon, ARG;  Horvat, JUG.

De Utrechter kwam in de 1e ronde van de Olympische Spelen tegen de Zweed Bertil Nyström. Als 20-jarige Lichtmiddengewicht startte hij voortreffelijk tegen de sterke Scandinaviër. Tweemaal wist hij zijn tegenstander naar de mat en in gevaarlijke positie te brengen, waarbij vooral zijn sterke aanvalskracht verdere perspectieven bood. Helaas na 3½ minuut kwam hij met een gehaakte armgreep buiten de mat. Linkerelleboog uit de kom, tournooi voorbij!!

logo Arbiters…

Het is kras, maar ook onze tweede worstelaar, Leo Piek, heeft alle reden om de scheidsrechters niet erkentelijk te zijn. Hij heeft nu twee partijen geworsteld, de tweede op punten gewonnen van de Australier Stanulis, waarbij hij een "zak met punten" voorstond, maar de eerste partij verloor door een afschuwelijke scheidsrechterlijke dwaling. Zo goed als Rosbag meent, dat tijdig ingrijpen van de arbiter had kunnen voorkomen dat zijn elleboog verwrongen werd, zo gelooft Piek, dat hij tot overwinnaar had moeten worden verklaard van zijn partij tegen de Oostenrijker Bartholomaeus Brötzner. "De hoekrechters appelleerden notabene, dat zij geconstateerd hadden dat de Oostenrijker een greep verkeerd inzette, maar die ongelukkige arbiter lette niet op", roept hij opgewonden. "Ik heb nog geprotesteerd", vertelt leider F.J.H. Wansink, maar dat protest is afgewezen. Onze enige troost is dat de scheidsrechter, een Bulgaar, van de lijst is afgevoerd en niet meer arbitreren mag. Trouwens, in totaal zijn er 5 scheidsrechters geschrapt, dus hoeven we niet te vragen hoe het met de arbitrage gesteld is".

In de tweede ronde kwam Leo Piek op de mat tegen de Australiër STAMULUS van wie hij op punten won en aldus de derde ronde bereikte. Daarin moest hij het opnemen tegen de latere Zilveren Medaillewinnaar de Joegoslaaf MARTINOVIC. Deze maakte na 2:14 min. een definitief einde aan de illusies van Lichtgewicht Leo Piek. Leo's tegenstander uit de eerste ronde, Brötzner kwam daarna tegen de Turk GUNGOR niet verder dan een onbeslist, evenals in de derde ronde tegen de Noor SKAUEN. Met 5 strafpunten balanceerde óók hij dus op de rand van uitschakeling. Evenals Leo Piek, kon ook hij het tegen de Joegoslaaf MARTINOVIC niet redden. Deze, op zijn beurt, moest in de finale namelijk de winst — en de Olympische Titel  — aan de Rus KORIDZE laten. Leo Piek eindigde van de 23 deelnemers op de 16e plaats.

De eerste 10 deelnemers in het Lichtgewicht (70 kg.) waren:
1e prijs en Olympisch Kampioen Avtandil Koridze USSR
2e prijswinnaar Branislav Martinovic Joegoslavie
3 e prijswinnaar
Gustav Freij
Zweden
4 e plaats Karel Matousek Tsjecho-slowakije
5 e prijs Dumitri Gheorghe Roemenie
6e prijs Ernest Gondzik Polen
7e prijs Adil Güngör Turkije
8e prijs Mitsuharu Kitamura Japan
9e prijs Kyösti Lehtonen Finland
10e prijs Jaques Pourtau Frankrijk

De overige deelnemers zijn geplaatst in volgorde van uitschakeling:

Stoyanov BUL; Brotzner, AUT; Skauen, NOR; Moisidis, GRE; De Silva; ITA;  Northrup, SUA;  Benmansour, MAR;  Awariki, LIB;  Thomsen, DAN;  Seger, GER;  Piek, PBA (Ned.);  Stamulus, AUS;   Delgado, SPA;

Olymp_Spelen_Rome_1960Olympische Spelen
Worstelen 1960 in Rome.

Met op de achtergrond het Colosseum, doen Loek Alflen en Ab Rosbag, met begeleider F.J.A. Wansink (K.N.K.B.) aan sight-seeing in de binnenstad van Rome.

logo Kansen

De derde van het trio,Loek Alflen, heeft nu net als Piek, een overwinning en een nederlaag op zijn lijstje staan. Hij begon heel slecht, was volkomen geintimideerd door de beroemde klank van de naam van zijn tegenstander, de tweevoudige Wereld- en Olympisch Kampioen 1956, de Hongaar Imre Hodos. In vijf-en-dertig seconden was alles afgelopen. Alflen stond als aan de mat gekleefd en werd eenvoudig door de geduchte Hongaar ondersteboven gelopen. Maar hij heeft zich zaterdag mooi hersteld tegen de Marokkaan Benakoun, die via een geslaagde hoofdheupzwaai in 1:41 min. buiten gevecht werd gesteld.

Met de kansen van Piek en Alflen staat het nu aldus, dat zij ieder 4 strafpunten hebben. Wie er 6 heeft, is uitgeschakeld en dus mogen zij geen enkele partij meer verliezen en evenmin onbeslist maken. Blijven zij verder winnen, dan zitten er nog grote mogelijkheden in. Piek en Alflen hebben gezworen hun kansen tot het uiterste te verdedigen en Rosbag, wel de heer Wansink, leider van de Nederlandse worstelploeg, waarschuwde lichtmiddengwicht Rosbag lachend: "Je mag nu eten wat je lust, alleen moet je oppassen niet als zwaargewicht thuis te komen".

Loek_Alflen_I_CerneaLoek Alflen in kniebrug tegen de Roemeen I. Cernea.
Hij verliest maar net op punten van de latere 2e Prijswinnaar en is daarmee helaas uitgeschakeld voor verdere deelname aan het tournooi. Van de 28 deelnemers eindigde hij toch nog op een eervolle 13e plaats.

De latere geschiedenis vermeldt dat Loek Alflen in de derde ronde op de mat kwam tegen de Zilveren Medaillewinnaar de Roemeen CERNEA. De Roemeen boekte een zwaarbevochten puntenzege op Loek Alflen, die in deze partij weer op z'n best was. Weliswaar kwam ook voor Loek hiermee een einde aan het Olympisch tournooi, maar uiterst eervol! Want troffen zowel hij als Leo Piek het niet dat zij opnieuw tegen de zeer sterke Oost-Europeanen moesten aantreden! Overigens is het markante feit te melden dat de Olympische Kampioen, Imre Hodos, (geboren 10 januari 1928) op 23 april 1989, op 61-jarige leeftijd is overleden.

Karavaev - Tveiten Hier wint de Rus N. Karavaev op touché van de Noor Tveiten.
De Rus veroverde de Olympische Titel door Touché-overwinningen op Tveiten, Nor. / Verhoeven, Bel. / Ichiguchi, Jap. en punten-overwinningen op Doria, Jug. /  Nacouzi, Lib. / en Cernea, Rom.

De deelnemers in het bantamgewicht (57 kg.) waren:

De eerste prijswinnaar: N. Karavaev, USSR; 2e Prijswinnaar: L. Cernea, ROM; 3e Prijswinnaar: D. Stoikov; BUL; Hódós, UNG;  Debrunner, SVI;  Ichigichi, JAP;  Gramellini, ITA;  Ylmaz, TUR;  Dubier, FRA;  Olympisch Kampioen: N. Karavaev. URS;  Dora, JUG;  Svec, CSV;  Brunner, AUT;  Vesterby, SVE; Nacouzi, LIB;  Benakoun, MAR; Alflen, PBA (NED.);  Tuominen, FIN;  Lauchle; SUA;  Knitter, POL;  Aly, RAU;  Tauer, GER;  Tveiten, NOR;  Verhoeven, BEL; Banihashemi, IRN;  Theodoropoulos, GRE; Concalves, POR; Scelechter, LUX; Cante Pastor, SPA.

Naast de geweldige ervaring van het deelnemen aan de Olympische Spelen Worstelen Grieks-Romeins, heeft met name ook de lokatie waar het worstelen plaatsvond een onuitwisbare indruk gemaakt op onze deelnemers. Gekozen was namelijk voor de schitterende historische basiliek “BASSILICO MASSENZIO”. Loek Alflen verhaalde dat de basiliek dagelijks was gevuld met ruim 1000 toeschouwers, die zonder uitzondering hebben genoten van spannende partijen en hoogstaand worstelen. Het waren Olympische Spelen waarop Loek Alflen, Leo Piek en Ab Rosbag — ondanks enkele tegenslagen — met trots terug mogen kijken. Nog steeds mag men niet vergeten dat ook deze talentvolle Nederlandse worstelaars — wanneer zij in Oost-Europa waren opgegroeid — tot de hadden kunnen behoren! Hieronder een prachtige foto van de basiliek “Bassilico Massenzio” in Rome waar het worstelen heeft plaatsgevonden.

Basilica_Massenzio_in_RomeDe Basillica Massenzio in Rome-Italië
In de schitterend verlichte ruimte van de basiliek, waar ruim 1000 toeschouwers de Olympische Spelen Worstelen volgden, traden de Nederlandse worstelaars Loek Alflen, Leo Piek en Ab Rosbag aan tegen de wereldtop.
🠕