De dochter van Kees Hooft, die in april 2006 een tour maakt door China, doet verslag van haar bezoek aan de plaats Xi’an. De vroegere hoofdstad van het Keizerrijk van de Quind-Dynastie, zo'n 2000 jaar voor onze jaartelling. De toenmalige keizer Qui Shi (221–206 voor Christus) had na talloze oorlogen eindelijk een eenheid gemaakt van dat enorme land. Hij is er toen begraven en na hem nog 108 keizers in deze stad.
De plaats Xi’an ligt 17 uur sporen van Beijing, (in Nederland vroeger bekend als Peking). Nu is het een geweldige trekpleister voor toeristen uit de gehele wereld, en wel om het volgende:
De toenmalige vorsten lieten zich, al bij hun leven, vereeuwigen. Denk ook maar aan de piramides in Egypte. Deze Chinese vorsten deden het nog groter en indrukwekkender. Zij maakten afbeeldingen van hun krijgers, officieren, paarden wagens en alles wat bij een leger hoort. Deze afbeeldingen zijn gemaakt van terracotta en vrijwel levensecht. De krijgers zijn ongeveer 1,70 meter groot en hadden allemaal een gelaatsuitdrukking. Zij waren in kelders in gelid opgesteld, als het ware om uit te rukken. In 1974 ontdekte men bij opgravingen de eerste krijgers. Het bleken er achteraf 8000 te zijn. Het waren vier divisies, verdeeld over een oppervlakte van 56 km². Dat lijkt erg veel, maar vergeet niet dat China een oneindig groot land is, waar op dit moment 1,3 miljard mensen wonen. Met een cultuur die veel ouder is dan de onze! 5000 jaar voor Christus konden zij al lezen en schrijven. (Maar alleen de elite, zoals de adel en dat soort mensen).
De meeste terracottabeelden zijn natuurlijk, hoewel ze in droog zand waren begraven, door de tijd sterk aangetast. Ze hebben er echter al veel gerestaureerd en daarvan zijn er nu 2000 door het publiek te bezichtigen. Om een leger in conditie te houden werd er destijds ook al flink geoefend. Bij de terracotta beelden waren er dan ook Hardlopers, Zwaardvechters, Gewichtheffers en Worstelaars afgebeeld. Van deze sporters heeft men met onze moderne materialen en technieken prachtige afbeeldingen gemaakt, die nu in hun parken staan voor de toeristen.
De in Shanghai wonende dochter van Kees Hooft, vertelt aan
buitenlandse gasten het worstelverhaal van haar vader. Om dat
uitgebreid te laten zien gebruikt zij beelden van Gerard Ram's
website, waarin uiteraard ook beelden zijn te zien van de andere
gebroeders Hooft. Dat de website in China ook nog uitstekend is te
ontvangen, is natuurlijk een prettige bijkomstigheid!
Was getekend, Kees Hooft.
Tot onze grote spijt is Kees Hooft overleden in 2008. Wij
bedanken hem voor zijn bijdrage aan deze website!