Imre Polyák


Français  Deutsch  Deutsch  български  српски  Hrvatski  Dansk  Svenska  Türk  Suomi  Norsk  Italiano  English  English  русский  日本語  Polski  Slovenski  český  Român

Imre Polyak in 1964 Een speciaal eerbetoon aan … Imre Polyák!
Door Hongarije verkozen tot worstelaar van de 20e eeuw!
Door de FILA uitgeroepen tot op één na beste Grieks-Romeinse worstelaar van de eeuw.

De Hongaarse Vedergewicht worstelaar Imre Polyák is geboren op 16 April 1932 in Kecskemét-Hongarije. Zijn volledige naam luidt: Imrétől Polyák.

Imre Polyak portret 2De jeugdige Imre

Het tournooi begon voor de Wereldkampioen vedergewicht van 1962 in Toledo Ohio in de 1e ronde meteen met een daverende verrassing! Geheel tegen de verwachting in verloor hij op punten van de Oost-Duitser Lothar Scheider, die daarmee de wereldtitel natuurlijk al aan de horizon zag gloren. En natuurlijk was dat voor Schneider een fantastisch begin, alleen: met 21 deelnemers zijn er meer kapers op de kust. Polyák kon zich uiteraard geen enkele misstap meer veroorloven! Dat bewees hij onmiddellijk door in de 2e ronde op punten af te rekenen met de Roemeen MARIN BOLOCAN. In de 3e ronde moest ook de Joegoslaaf Branko Martinovic eraan geloven. Deze verloor dan ook kansloos op punten.

In 2003 werd hij opgenomen in de FILA Hall of Fame tussen de allereerste daarin opgenomen sporters. De titel “Atleet van de Natie” is gestart in Hongarije in 2004 en bedoeld als waardering voor de bijzondere carrières van 12 eerdere kampioenen in verschillende sporten en Imre Polyák was één van hen.

De voorbereidingen van de begrafenis van de grote kampioen wordt georganiseerd door de Hongaarse Worstel Federatie en het Hongaarse Olympische Commitee. Als hoogste eer voor zijn geboorteland Hongarije veroverde hij in 1964 op de Olympische Spelen van Tokio in het Grieks-Romeins worstelen de gouden medaille in het vedergewicht (63 kg.). Hij werd maar liefst 14 keer kampioen van Hongarije. Hij was voor zijn land drie keer deelnemer aan de Olympisch Spelen. Helsinki in 1951, Melbourne in 1956 en Rome in 1960. Tijdens alle drie de Olympics veroverde hij de zilveren medaille, totdat het in Tokio eindelijk goud werd. Merkwaardig genoeg veroverde hij bij drie Wereldkampioenschappen wél de gouden medaille en wel in 1955, 1958 en 1962. Bovendien behaalde hij nog de zilvere medaille in 1961 en 1963.

Na zijn ‘sport-pensioen’ in 1965 ging hij verder als worstelcoach en later werdt hij uitgeroepen tot de op één na grootste Grieks-Romeinse worstelaar van de eeuw!


Lauwerkrans-35pc.JPEG

Carriëre fotogalerij

Imre Polyak in worstelhouding Imre Polyak
Imre Polyak zegevierend over tegenstander Imre Polyak – Zegevierend over tegenstander

Imre Polyak - actie 1 Actie 1
Imre Polyak - actie 2Actie 2
Imre Polyak zegevierend Zegevierend

Imre Polyak portret Portret
Imre Polyak - Coach De Coach

Imre Polyak 78 jaar oud na zijn operatie 78 jaar oud. (na zijn operatie)

Imre Polyak 78 jaar Op 78-jarige leeftijd
Imre Polyak in 2010 Imre Polyák op 78-jarige leeftijd

plakkaat in de St. Stephen’s Basilica Crypte St. Stephen’s Basilica Crypte
Olimpiai Bajnok
1932 – 2010

De Hongaarse Olympisch en Wereldkampioen Imre Polyák, is overleden op 15 November 2010, hij werd 78 jaar. Hij overleed in Budapest na een ongeneeslijke ziekte, deelde de Hongaarse Worstel Federatie mee op 17 November 2010.

🠕