Gennady Andreyevich Sapunov


Français  Deutsch  Deutsch  български  српски  Hrvatski  Dansk  Svenska  Türk  Suomi  Norsk  Italiano  English  English  русский  日本語  Polski  Slovenski  český  Român

Gennady Sapunov Gennady Sapunov Gennady Andreyevich Sapunov (Сапунов, Геннадий Андреевич)
Geboren op 5 december 1938 te Ust-Muya, Respublika Buryatiya, Russia, Soviet Union
Normaal gewicht: 70 kg, Wereldkampioen Vedergewicht (63 kg) 1963

Het opmerkelijke aan bovenstaande duo foto is dat het niet alleen de Wereldkampioen Vedergewicht laat zien in de jaren ’60, doch ook het enorme verschil in veroudering. Op de tweede foto (rechts) uit de jaren ’90 is een Sapunov te zien welke op dat moment niet ouder is dan 57 à 58 jaar! Als men dat voegt bij de wetenschap dat meerdere van de toppers uit 1963 er niet meer zijn, dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat het gebruik van anabolica daar niet geheel vreemd aan zal zijn! Ook het geforceerd aftrainen, van bijvoorbeeld 70 kg naar 63 of 62 kg, heeft mij met verbazing vervuld. Waar haalt iemand de kracht en het uithoudingsvermogen vandaan om als een baarlijke duivel te knokken op de mat na zóveel afgetraind te hebben?

Dat wij Nederlandse worstelaars de Oost-Europeanen vaak nog danig partij wisten te geven, zegt toch wel iets over de vechtlust waarmee wij tegen deze gedrogeerde toppers op de mat kwamen.

Wat ik (Gerard Ram) mij afvraagt is: “Is het de prijs van een medaille wel waard om vroeger oud te zijn of zelfs niet echt oud te worden?”

De vraag stellen is hem eigenlijk ook beantwoorden!

🠕